«powrót

Jasna Góra: Dożynki

Święto dziękczynienia za plony gromadzi na Jasnej Górze rolników i osoby związane z rolnictwem – od kilkudziesięciu tysięcy do 100 tysięcy osób.

Podczas uroczystej sumy dożynkowej odprawianej na jasnogórskim szczycie celebrans święci płody rolne i specjalnie przygotowane na ten dzień wieńce dożynkowe, przywiezione przez rolników z różnych części kraju. Wieńce zrobione są z różnego rodzaju zbóż, kwiatów i owoców, i często nawiązują formą plastyczną do aktualnych wydarzeń. Tradycyjnie na początku mszy św. starostowie dożynek składają na ręce głównego celebransa (ew. także ministra rolnictwa, jeśli jest obecny) bochen chleba wypieczony z ziarna z pierwszych zbiorów.

Jasnogórskim dożynkom towarzyszą wystawy, kiermasze, sympozja i przeglądy twórczości ludowych zespołów.

Pierwsze centralne dożynki w Polsce odbyły się 28 sierpnia 1927 r. w Spale pod patronatem prezydenta RP Ignacego Mościckiego. W roku 1982 r. odbyły pierwsze dożynki jasnogórskie.

Dożynki należą do najważniejszych świąt na wsi, podczas których obchodzi się uroczyste zakończenie żniw. Tradycje związane ze ścinaniem ostatnich kłosów zbóż, znane były w Polsce już w XVI w.

© 2005-2007 Katolicka Agencja Informacyjna. Wszelkie prawa zastrzeżone.