«powrót

opłatek

(z łac oblatum to, co ofiarowane) bardzo cienkie ciasto z pszennej mąki, bez dodatku drożdży, pieczone w specjalnych formach.

Prawdopodobnie pochodzi od eulogów, czyli chlebów błogosławionych w czasie mszy, które następnie zanoszono chorym i rozdawano biednym.

Dzielenie się opłatkiem podczas Wigilii to nawiązanie do łamania Ciała Pańskiego przez kapłana podczas Eucharystii, a także znak pokoju i miłości. Prawdopodobnie nawiązuje także częściowo do pogańskiego zwyczaju łamania się pieczywem dla zawarcia pobratymstwa.

Opłatki początkowo wypiekali zakonnicy i zakonnice (do dzisiaj zajmują się tym np. wizytki), a od XV w. głównie organiści. Do dzisiaj w wiejskich parafiach sprzedaż opłatków jest głównym źródłem ich dochodów.

© 2005-2007 Katolicka Agencja Informacyjna. Wszelkie prawa zastrzeżone.